Forskare för förändring

Bakgrund
Under ett antal årtionden förbättrades stadigt levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättningar i Sverige. Under senare tid tycks dock utvecklingen ha inte bara bromsat in, utan till och med backat.
Under år 2024 har en rad tunga instanser (FN:s funktionsrättskommitté, Institutet för mänskliga rättigheter och Socialstyrelsen) konstaterat att förverkligandet av mänskliga rättigheter för dessa personer har försämrats, och att stöd- och serviceinsatser från samhället sida har minskat.
Mot denna bakgrund har Centrum för forskning om funktionshinder (CFF) på Uppsala universitet tillsammans med Umeå Centrum för forskning om funktionshinder (UCFF) på Umeå universitet ställt sig frågan vad som kan göras från forskarsamhällets sida för att bromsa och motverka denna utveckling?
Tillsammans är vi många och därmed också starka!
CFF och UCFF bjuder nu in alla intresserade funktionshinderforskare till ett fyra tillfällen långt samtal under år 2025 med den övergripande tematiken vad vi som forskare kan göra, hur det på bästa sätt kan göras och i vilka syften.
4 februari kl 13-16 (digitalt samtal)
13 maj kl 13-16 (digitalt samtal)
23 september kl 13-16 (digitalt samtal)
18-19 november (fysisk träff i Uppsala)
Anmälningslänk läggs ut inför till varje tillfälle. Det går bra att vara med på enstaka tillfällen. Teman tas fram i samråd med medverkande.
Vill du vara med den 13 maj?
Anmäl dig senast 6 maj här!
Tidigare samtal
Samtal 1 (4 februari)
Vårt första och inledande samtal hade temat: Från forskningens till forskarens roll, där fokus låg på att diskutera vad vi kan göra, hur vi kan bidra och i vilka sammanhang våra insatser kan göra störst skillnad.
Medverkande: Ett 50-tal forskare representerade från hela Sverige och olika vetenskapsområden.
Det finns många som vill vara aktiva och samarbeta för att motverka den samhällsutveckling på funktionshinderområdet som vi alla ser, och från olika perspektiv och på olikartade sätt. Och just mångfalden är vår styrka som en samlad kraft i nya/nyskapande samarbeten.

Arrangörer:
Therése Fridström Montoya föreståndare CFF, Uppsala Universitet
Jens Ineland föreståndare UCFF, Umeå universitet